Digitalisering för Dummies

feb 7, 2018 | nyheter

”Är det bara jag som är dum” tänker man när man hör ordet digitalisering för fjärde gången samma vecka och ändå inte begriper vad som menas?

Nej, det visar sig att det är väldigt få som på ett begripligt sätt kan förklara vad termen betyder och inte ens dessa är överens om beskrivningen. Digitalisering kan betyda olika saker i olika sammanhang och för säkerhets skull har betydelsen ändrats över tid också.

Ta aldrig för givet att den du talar med tolkar digitalisering på samma sätt som du.”

-Terminologicentrum

Den här texten vänder sig till åkare och andra som har båda fötterna stadigt placerade på marken. Förhoppningen är att du som läser detta kommer att förstå vad termen betyder för dig och för din verksamhet, redan efter en genomläsning. Och i vart fall efter tre.

Digitalisering är från början en teknisk term och innebär att analoga signaler omvandlas till digital form (ettor och nollor).  Musik och film konsumeras numera nästan uteslutande digitalt. Överföring av text till digital form (skanning) är också exempel på digitalisering i sin ursprungliga betydelse. Från vår egen bransch minns vi alla övergången från analog till digital färdskrivare 2006. De bilar som är utrustade med en gammal hederlig kartbok är nog ganska lätträknade idag. De digitala GPS:erna har tagit över helt och hållet.

Idag menar man ofta ökad användning av informationsteknologi när man använder ordet digitalisering. De ändrade arbetssätt som blir följden av införandet av den nya tekniken inräknas också som en del av digitaliseringen. Det krävs en annan kompetens idag för att leta fram en uppgift från en gammal fraktsedel än vad det gjorde för några år sedan. Idag gör man en sökning i datorn medan man tidigare fick springa till arkivet och bläddra i pappersbuntar efter svaret. Att fraktsedeln finns digitalt på en server är man inte särskilt mycket hjälpt av om man inte vet hur man skall få upp den på skärmen.

Åkerinäringen är, enligt uppgift, en av de minst digitaliserade näringarna i Sverige. Är det ett problem?

Det är förstås inget självändamål att gå från analoga och manuella rutiner till att utnyttja digitala lösningar och automation. Vi skall bara göra det om det är positivt för den egna verksamheten.

Vad innebär det då för ett åkeri att öka användningen av informationsteknologi?

Det är lätt hänt att man fokuserar på den nya teknologin som skall införas men det viktigaste är vilka förändringar i arbetssätt, effektivitet och kundservice som blir resultatet. Medarbetarna är, här som oftast, nycklarna till framgång. Medarbetare som förstår vad den nya tekniken innebär för fördelar i deras vardag och för företagets framgång, kommer också att göra allt för att använda den nya tekniken fullt ut.

En förare som enkelt kan ta emot ordrar, dokumentera transportskador och rapportera sin egen tid i sin egen telefon kommer inte längta tillbaka till manuell hantering av taskigt ifyllda fraktsedlar, svårtydda blanketter eller det egna plitandet på arbetstidskortet.

Både ledningen och medarbetarna måste också förstå att utvecklingen aldrig har gått så snabbt som nu och att utvecklingen aldrig kommer att gå så långsamt som nu.

Att sitta på läktaren som åskådare är ingen bra strategi om man vill kunna hänga med i det allt snabbare tempot nere på planen om man vill hoppa in i matchen längre fram.

Digitaliseringsresan har bara börjat. Häng på.

Författare:

Joakim Larsson

VD & grundare

Med 17 års erfarenhet från åkerinäringen har Joakim en både bred och djup insikt i hur den fungerar efter åren i olika chefspositioner på Sveriges Åkeriföretag. Han brinner för att hjälpa åkerier att utvecklas till lönsamma och hållbara framtidsföretag.
Varför välja just dig?

Varför välja just dig?

Har du tänkt igenom varför kunden har valt dig och varför du har de kunder du har? Funderar du över riskerna att kunden väljer en annan leverantör och i så fall varför?

Åkaren, en stolt företagare trots allt

Åkaren, en stolt företagare trots allt

De som har varit med ett tag minns tiden då åkare och chaufförer kallades för vägens riddare. Den tiden är förbi och nu betraktas de snarare som vägens marodörer. Här följer en liten betraktelse över hur de trots detta kan hålla huvudet så högt som de faktiskt gör.

Framåt åkare!

Är du en åkare som vill hänga med i svängarna och driva ditt åkeri mer effektivt och lönsamt i framtiden?

Gå med i Facebook-gruppen Framåt åkare!

Kontakta oss
Green Bundl AB
Transportgatan 4
702 27 Örebro
hej@bundl.se
019-675 46 40

Green Bundl AB © 2020

digitalisering
för åkerier